Hoogsensitief Coach - Tilburg

Om er achter te komen of je kind hoog sensitief is kun je hier de test doen.

Rust

Hoog sensitieve kinderen hebben vooral behoefte aan rust. Tijd en aandacht voor zichzelf. Als ze niet genoeg slapen zul je merken dat ze sneller overprikkeld raken. Tijdens zo’n fase van overprikkeling kunnen ze niet meer redelijk denken, maar zijn ze boos of extreem verdrietig. Ze kunnen ook blijven hangen in hun negatieve gevoel. Ouders of andere volwassenen kunnen op zo’n moment helpen.

Bouw ook rust momenten in voor je kind door de dag heen. Kinderen gaan maar door en door. Door bewust rust momenten in te bouwen, help je hen om hun energie te verdelen.

Op tijd eten

Hoogsensitieve kinderen worden onrustig of hyper of letterlijk ziek als ze niet op tijd eten. Zorg voor minimaal drie voedzame maaltijden op een dag en een gezond tussendoortje. Dat helpt hen enorm. Je zult zien dat je kind er rustiger van wordt.

Hoeveelheid hobby's en sporten

Veel kinderen moeten tegenwoordig veel. Ze gaan bv een aantal middagen naar de oppas of de naschoolse opvang. Daar komt sporten bij, en ook nog afspreken met vriendjes en vriendinnetjes. Ze doen op alle momenten van de dag indrukken op die ze vaak niet verwerkt krijgen. Bouw rust dagen in voor je kind. Een middag of dag waarop niets hoeft. Door lekker in huis te spelen komt je kind tot zichzelf en tot rust. Waardoor het de rest van de week genoeg energie heeft. Zoek zelf voor je kind wat voor hem of haar de juiste verdeling is. Jij zult deze keuzes moeten maken voor je kind, je kind kan dat nog niet zelf regelen.

Je kind tot rust brengen

De natuur, dieren, spelen met water en zand, douchen zijn manieren die je kind tot rust brengen. Gebruik deze dingen, geef ze een eigen plantje op hun kamer om voor te zorgen. Laat ze zelf zaadjes planten waar bloemetjes uit komen. Geef ze als het enigszins mogelijk is een huisdier. Al is het een vis op hun kamer, ze komen er echt van tot rust. Geef ze een bak met water en zand en ze kunnen zich uren vermaken, ook op oudere leeftijd nog. Gun uw kinderen de mogelijkheid om dagelijks buiten te zijn. Gewoon lekker buiten spelen/ravotten/hond uitlaten het brengt ze tot rust.

Bescherm je kind:

Tijdens de wandelcoach gesprekken kan ik je leren en laten voelen hoe je kind zich voelt. Dat op zich brengt al veel herkenning en handvaten met zich mee. Ik leer je als ouder, hoe je het best met je kind om kunt gaan, hoe je kunt reageren op bepaalde vragen, onzekerheden, angsten. Door als ouder anders met je hoog gevoelige zoon of dochter om te gaan, breng je een positieve verandering te weeg. Waardoor je kind vanzelf een weg leert vinden hoe hij of zij om kan gaan met de ongemakken die hoogsensitieve kinderen vaak ervaren. Ze leren dan van u als ouders als het ware dicht bij zichzelf te blijven, waardoor ze niet alle signalen uit hun omgeving oppikken, waar ze vaak toch (nog) niets mee kunnen.


Zie ook: oefening met kinderen.