Hoogsensitief Coach - Tilburg

Werk doen vanuit je hart

De kunst voor iemand die hoog sensitief is is om werk te gaan doen wat je vanuit je hart doet. Als je dat gevonden hebt geeft je baan je energie en kun je jezelf zijn op je werk. Maar het is voor sommige mensen een lastige weg om uit te vinden wat bij hun past. Daarnaast zijn vele van ons afhankelijk van een inkomen, wat ons tegenhoud om een nieuwe weg in te slaan. In feite doen we onszelf (en onze directe omgeving!) daarmee ernstig tekort.
Doordat we in ons werk blijven “hangen” ben je na een dag of een halve dag werken moe. Je hebt geen energie meer voor jezelf, maar ook niet voor je gezinsleden. Het liefst zou je na een dag werken in een donker kamertje tot jezelf komen. Om vervolgens weer aan het dagelijks leven deel te nemen. Door te onderzoeken welk werk echt bij je past, creëer je mogelijkheden voor een energieker leven. Het is zeker de moeite waard om hierin te investeren.
Nou hoeft natuurlijk niet iedereen van baan te veranderen. Mocht je je op je gemak voelen in je baan is het natuurlijk prima. Dan heb je genoeg energie over voor de rest van de dag.

Tips voor je huidige baan

Mocht je baan niet helemaal de uitdaging of rust geven die je graag zou willen, dan kun je misschien onderstaande tips gebruiken om een zo optimaal mogelijke situatie te creëren in je huidige baan. In de eerste plaats is het belangrijk om je bewust te zijn van je omgeving. Als jij niet weet wat je nodig hebt, kun je het ook niet creëren. Dus ga op onderzoek uit in je huidige werk. Waar krijg je energie van en wat kost je energie? Als je dat helder hebt kun je er rekening mee houden, dan ben je al heel ver! Verander in elk geval niet teveel tegelijk en bedenk ook dat niet alle collega’s staan te springen om het voor jou zo aangenaam mogelijk te maken. Heb daar ook begrip voor.


Tips voor positieve veranderingen in je huidige baan

Ga niet alle tips uitproberen, maar kijk waar je denkt iets aan te hebben, en ga daar mee aan de slag!

 • De lunchpauze
  In veel bedrijven is het heel normaal om met alle collega’s tegelijk te gaan lunchen. Vaak in een overvolle kantine, en met gespreksonderwerpen die vaak nog over het werk gaan. Vraag je af of je hier echt van tot rust komt. Sommige mensen lunchen achter hun buro en nemen dus niet echt rust/tijd voor zichzelf. Overweeg wat beter bij jou zou passen. Dat kan zijn even wandelen in de natuur, even in je auto zitten met een rustgevend muziekje, of een bankje in het park. Probeer eens een paar dingen en voel hoe je je dan voelt. Kies datgene wat bij jou past, maar maak in ieder geval een bewuste keuze en doe iets niet omdat dat nou eenmaal gangbaar is in het bedrijf. Het is jouw tijd gebruik die dan ook op jouw manier!
 • Rustmomenten
  Het is algemeen geaccepteerd dat mensen die roken zich even terug trekken om te roken. Waarom zou jij ook niet af en toe een momentje voor jezelf nemen. Dat kan op verschillende manieren.
  Ga op gezette tijden even een loopje maken naar de koffie automaat of kopieer machine, en probeer om bewust te lopen. Voel elke stap die je maakt. Dat klinkt wellicht wat vaag, maar door bewust te lopen blijf je bij jezelf, en maak je je hoofd even leeg. Drink voortaan je kopje thee of koffie buiten op of in een andere kamer.
  Haal verspreid over de dag een paar keer bewust adem. Het liefst vanuit je buik. Dat kan door even je hand op je buik te leggen er is werkelijk niemand die dat in de gaten heeft, maar het brengt je enorm tot rust. Of haal bv iedere keer als de telefoon gaat bewust twee maal adem.
  Koop een plantje of een voorwerp wat je op je bureau kunt zetten. Door af en toe even bewust en secuur hiernaar te kijken, ben je als het ware aan het mediteren. En heb je ook je momentje voor jezelf.
 • Mail
  Neem jezelf voor om tweemaal per dag je mail te controleren. Je zult zien dat een aantal zaken vanzelf is opgelost voordat je geantwoord hebt. Het geeft je door de dag heen de rust om af te maken waar je mee bezig bent. Als je het enig moment erg druk hebt, kun je ook overwegen je afwezigheids assistent aan te zetten en zelfs je telefoon uit te zetten.
 • Agenda
  Hou zelf de controle over je agenda! En plan ook hier bewust lege momenten in. Tegenwoordig zijn er veel mensen die hun afspraken in hun telefoon plannen, op zich prima, maar je raakt heel snel het overzicht van de week kwijt. En voor je het weet zitten alle dagen propvol.
 • Mobiele telefoon
  Door technologische ontwikkelingen kunnen we op elk gewenst moment onze werk mail bekijken en gebeld worden, ook in onze vrije tijd. Vraag jezelf af of je daar blij van wordt! Hoe voel je je nadat je een mailtje hebt beantwoord op je vrije dag of avond. Net zo ontspannen als voor dat je hem ging beantwoorden?
 • Sociale contacten
  Maak bewust tijd vrij voor “echt” contact met je collega’s. Je zult zien dat je energie krijgt van een gesprek met diepgang met een van je collega’s. Doe dit midden op de dag, op een moment dat je er ook de tijd voor kunt nemen.